Chirurgen kunnen gaten in bot- en kraakbeenweefsel voortaan letterlijk dichtkrassen met een ‘bio-pen’ vol stamcellen. Australische onderzoekers presenteerden het prototype onlangs in het tijdschrift Biofabrication.

De pen bevat stamcellen uit vetweefsel, gesuspendeerd in een hydrogel die is samengesteld uit gelatine-methacrylamide en hyaluronzuurmethacrylaat (GelMa/HAMa). Zulke mengsels harden uit onder invloed van uv-licht, en in dit geval gebeurt dat direct nadat het de pen uit komt dankzij een meegeleverde lichtbron. Je kunt er letterlijk mee tekenen in 3D.

Volgens de ontwerpers is daarbij na een week meer dan 97% van de stamcellen nog in leven.

Sommige onderdelen van de pen worden met een 3D-printer gemaakt uit een medische kwaliteit kunststof; de rest wordt gefreesd uit titanium. Er zitten twee afzonderlijk te bedienen hydrogelkanalen in, zodat je kunt ‘schrijven’ met twee stamcelformuleringen tegelijk in een zelf te bepalen mengverhouding.

De bio-pen is ontwikkeld door onderzoekers van de universiteit van Wollongong en van St Vincent’s Hospital in Melbourne. Onduidelijk is hoe ver hij nog van klinische tests af zit.

bron: ARC Centre of Excellence for Electromaterials Science