Nanokristallen verbeteren smering automotor spectaculair

Nanokristalletjes van boorzuur in de smeerolie kunnen de wrijvingsverliezen in benzine- en dieselmotoren met tweederde verminderen. Dat kan een brandstofbesparing van zeker vijf procent opleveren terwijl het vrijwel niets kost, claimen onderzoekers van Argonne National Laboratory in de VS.

Boorzuur (H3BO3) dankt zijn smerende werking aan de kristalstructuur. Die bestaat uit laagjes, die vrij ver uit elkaar liggen. Ze worden slechts losjes door de Van der Waalskrachten bij elkaar gehouden en kunnen daardoor gemakkelijk over elkaar schuiven.

Argonne-onderzoeker Ali Erdemir kreeg al in 1991 een R&D100-award voor het idee om boorzuur door de motorolie te doen. Op dat moment experimenteerde hij nog met deeltjes op micronformaat, die hij maakte door boorzuur op een metaaloppervlak te sproeien en te laten uitkristalliseren. Het leverde wrijvingscoëfficiënten op die lager waren dan die van Teflon, maar het probleem was dat de deeltjes binnen een paar weken op de bodem van het smeerolievat lagen.

Erdemir heeft nu ontdekt dat je wel een stabiele suspensie krijgt wanneer je de deeltjes tot 50 nanometer verkleint. Bocvendien worden de smerende eigenschappen dan nog beter.

Het Argonne-lab probeert nu industriële partners te vinden om het additief op de markt te brengen. Erdemir denkt dat het over twee jaar al zo ver kan zijn.

bron: Argonne National Laboratory

Onderwerpen