Het vervangen van bisfenol A in consumentenproducten door een ándere bisfenolverbinding is een beetje dom. Het alternatief verstoort de hormoonhuishouding misschien wel net zo hard, stellen Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Environmental Science and Technology.

Het onderzoek van Kurunthachalam Kannan (New York State Department of Health) en collega’s betreft thermisch papier, dat onder meer wordt gebruikt voor kassabonnen. Traditioneel zit daar bisfenol A (Engelstalige afkorting BPA) in, en eerder onderzoek wees uit dat die stof gemakkelijk via de huid wordt opgenomen wanneer je zo’n kassabon beetpakt. Met name caissières zouden daardoor zoveel van deze stof binnenkrijgen dat ze een serieus risico op gezondheidsklachten lopen.

De commercie haakte daar uiteraard op in door met BPA-vrij papier te komen. Maar, zo ontdekte Kannan, daar zit vaak BPS oftewel bisfenol S in. Die stof lijkt qua chemische structuur sterk op BPA, wordt net zo gemakkelijk via de huid opgenomen, en het ligt voor de hand dat de hormoonverstorende werking ook met die van BPA is te vergelijken.

Het verschil is alleen dat BPA momenteel een ware hype is, dat er tientallen onderzoeken lopen naar de gezondheidsrisico’s en dat talloze ambtenaren zich het hoofd breken over de vraag of ze het moeten verbieden of niet. Van BPS heeft nog bijna niemand ooit gehoord, zelfs bij Greenpeace niet, dus fabrikanten kunnen het voorlopig ongestraft door hun papier doen.

En als er wel iemand wakker wordt… dan zijn er nog zat andere onbekende bisfenolen.

bron: C&EN

Onderwerpen