De Nederlandse biotechsector wil een eigen investeringsfonds opzetten. Het moet startende biotechbedrijven de kans geven door te groeien wanneer traditionele geldschieters ze in de steek laten, meldt het Financieele Dagblad.

De krant citeert Nettie Buitelaar, bestuurslid van de zojuist opgerichte branchevereniging HollandBIO. Die legt uit dat bestaande durfkapitalisten te voorzichtig zijn geworden, terwijl de overheid niet eens geld meer hééft. Tientallen startups zouden daardoor in een ‘death valley’ zijn beland: het startkapitaaltje is op en voor verdere groei is geen geld meer te vinden.

Vandaar het eigen investeringsfonds. Het moet deel gaan uitmaken van een constructie die lijkt op het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Dat verstrekt niet alleen geld maar doet ook aan begeleiding, met als gevolg dat de Vlaamse biotech het bovengemiddeld goed lijkt te doen. “Al jaren wordt er in Nederland gezegd: waarom hebben wij niet een NIB? Dat is er nooit van gekomen en daarom hebben we vanuit HollandBIO gedacht: we doen het gewoon zelf”, aldus Buitelaar in het FD.

Over het fonds zouden al gesprekken zijn gevoerd met banken en participatiemaatschappijen. Omdat die ook in dit geval vooral de kat uit de boom lijken te willen kijken, gaat Buitelaar eerst proberen via crowdfunding een startkapitaaltje bij elkaar te krijgen. “Dan kunnen daarna de grote jongens hun belofte nakomen”

Uiteindelijk moet er 150 miljoen euro in het fonds komen te zitten.

bron: FD

Onderwerpen