Biostroom uit biogas

Elektrische Archaea

Zullen aardgasgestookte elektriciteitscentrales hun ketels en turbines ooit inruilen voor micro-organismen? Misschien wel, suggereren Nijmeegse onderzoekers in het tijdschrift Frontiers in Microbiology.

Anaerobe microbiële oxidatie van CH4 tot CO2 was al eerder waargenomen, maar niemand wist precies hoe het werkte. DNA-analyse van kweekjes waarin zoiets gebeurde, leverde sequenties op die zich niet lieten toeschrijven aan bekende soorten. De geheimzinnige eigenaars, qua DNA geen bacteriën maar archaea, kregen de voorlopige geslachtsnaam Candidatus Methanoperedens mee. Hoe ze precies functioneren is nog altijd onduidelijk, maar in de natuur maken ze kennelijk deel uit van een ecosysteem waarin andere micro-organismen methaan genereren en weer andere de protonen en elektronen absorberen die bij de CH4-oxidatie vrijkomen. Voor dat laatste lijken nitraatreducerende soorten de voorkeur te hebben, zodat C. Methanoperedens van nature prima gedijt in stikstofrijke Nederlandse milieus.

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk