Om het effect van biomassaplantages op het klimaat te bepalen moet je óók het effect op de reflectie van zonlicht meenemen. Dat verandert namelijk het plaatje, schrijven onderzoekers van Argonne National Laboratory in het tijdschrift Energy & Environmental Science.

Uit hun verhaal wordt helaas niet duidelijk in hoeverre deze aanvulling de uitkomsten van bestaande klimaatmodellen significant verandert. Maar het kan natuurlijk geen kwaad het effect voortaan mee te nemen in de berekeningen.

Hoe hoger de reflectie (albedo, in het jargon) is, hoe kleiner het percentage van het zonlicht dat wordt geabsorbeerd en bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Sneeuw en ijs reflecteren vrijwel alles, vandaar dat smelten slecht voor het klimaat is. Minder bekend is dat er ook verschil zit tussen verschillende soorten groen. Bos absorbeert per vierkante meter veel meer dan grasland, en als je nauwkeuriger gaat kijken zijn er verschillen per plant.

Naar het effect op het klimaat was wel eerder gekeken, maar alleen op kleine schaal.

Bij het Argonne-lab hebben ze nu 1,4 miljoen albedo-metingen van moderate resolution imaging spectroradiometers (MODIS) aan boord van NASA-satellieten bestudeerd. Die metingen bestreken meer dan duizend counties, met ongeveer 70% van de Amerikaanse maisvelden en een hoop grond waarop andere gewassen groeien.

Met de waargenomen spreiding van albedo’s in het achterhoofd zijn ze gaan simuleren wat er gebeurt als je bestaand land rooit en herbeplant met mais. Dezelfde simulaties deden ze voor twee andere gewassen die op kleinere schaal worden gekweekt voor bio-ethanolfermentatie: olifantsgras (Miscanthus) en vingergras (switchgrass, Panicum virgatum). Puur op basis van CO2 gelden zulke gewassen als klimaatneutraal: ze onttrekken evenveel koolstof aan de lucht als er bij verbranding uit komt.

De simulaties laten zien dat, gemiddeld over de hele VS, vingergras altijd een opwarmend effect heeft als je het albedo-effect meetelt. Voor olifantsgras geldt dat in veel mindere mate: als je de extra koolstof meeneemt die het permanent opslaat in de bodem, komt er zelfs een afkoelend effect uit. Het zou te maken moeten hebben met het feit dat je voor een gegeven bio-ethanolvolume minder hectares olifantsgras hoeft aan te planten.

Voor mais geldt het omgekeerde. Qua albedo levert het een beetje afkoeling op, maar als je het opslageffect meerekent niet meer.

Uiteraard voorspellen deze berekeningen niet wat er met het klimaat gebeurt als je géén bossen of praries meer rooit om biomassa aan te planten, en benzine blijft verstoken in plaats van bio-ethanol. Waarschijnlijk is dát opwarmende effect toch nog een heel stuk groter, maar kan iemand dat even exact uitrekenen?

bron: Argonne-lab