Het bedrijf BioConnection in Oss gaat een rol spelen bij de productie van het Covid-19-vaccin van farmaceuten AdaptVac en Bavarian Nordic.

Het gaat om vaccin gebaseerd op zogeheten virus-like particles (VLP): eiwitten die lijken op oppervlakte-eiwitten van de ziekteverwekker in kwestie. BioConnection gaat de afwerking en afvulling van het vaccin voor zijn rekening nemen. Voorlopig gaat het om proefvaccins in fase 1 en 2 van de vaccinontwikkeling; na eventuele EMA-goedkeuring ook om het definitieve product. Fase 1 en 2 zijn naar verwachting afgerond in het eerste kwartaal van dit jaar.

De VLP-techniek van AdaptVac/Bavarian Nordic is na de mRNA-technologie van Pfizer/BioNTech en Moderna en de adenovirale vector van Janssen en AstraZeneca een derde vaccinstrategie. Deze wordt al toegepast in gangbare vaccins, bijvoorbeeld tegen hepatitis B en humaan papillomavirus. Het grote voordeel, aldus de farmaceuten, is dat het product bij kamertemperatuur bewaard kan worden en dat er maar één dosis van nodig is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Pfizervaccin. Dat helpt bij grootschalig gebruik in ontwikkelingslanden.

‘Nederland heeft, behalve veel researchkennis, ook de infrastructuur voor de productie van vaccins en andere biologicals’, zegt Alexander Willemse, ceo van BioConnection. ‘We kunnen hiermee een belangrijke bijdrage leveren aan het ontwikkelen en produceren van Covid-19-vaccins. BioConnection doet dat, zeker dankzij onze nieuwe productielijn, op het gebied van het afvullen van flacons en spuiten. Een markt waarin een notoir tekort aan capaciteit is.’