Magnesium roest een stuk minder snel als je er een beetje arsenicum aan toevoegt. Als een soort ‘kathodisch vergif’, melden onderzoekers uit Australië en Wales in Electrochemistry Communications.

Het zou de toepassing van magnesium als constructiemateriaal een stuk gemakkelijker maken. Magnesium heeft een heel laag soortelijk gewicht, eenderde lager dan dat van aluminium, wat het tiot een aantrekkelijk metaal maakt voor met name de auto-industrie. Maar in zuivere vorm kun je het alleen gebruiken met een degelijke deklaag, anders corrodeert het te snel - om van de extreme brandbaarheid nog maar te zwijgen.

Er is al vaak geprobeerd om die corrosie te vertragen door andere metalen aan het magnesium toe te voegen. Maar volgens Nick Birbilis (Monash University) en collega’s is arsenicum de eerste toevoeging die werkt. Al in heel kleine hoeveelheden (gesproken wordt van 0,37 gewichtsprocent)vertraagt of ‘vergiftigt’ het de kathodische reactie van magnesium met zijn omgeving. Een aparte vorm van kathodische bescherming, zou je het kunnen noemen.

Dat dit niet eerder is ontdekt, komt vermoedelijk omdat niemand op het idee kwam om arsenicum te proberen.

De auteurs suggereren dat er nog meer toevoegingen nodig zullen zijn om magnesium echt voldoende ‘roestvast’ te maken voor uitgebreide toepassing. Maar ze weten nu in elk geval in welke richting ze moeten zoeken.

bron: Monash University

Onderwerpen