Dankzij een gratis app kun je nu in één oogopslag zien hoe milieu(on)vriendelijk het oplosmiddel is dat je gebruikt. Handig als je je productie wilt vergroenen, stelt de American Chemical Society.

De app is beschikbaar voor de iPad en in Android-formaat. Hij geeft rapportcijfers aan 60 veelgebruikte oplosmiddelen, met een groen, geel of rood achtergrondkleurtje om de betekenis te benadrukken. Beoordeeld worden veiligheid, gezondheidsrisico’s, luchtvervuiling, watervervuiling en afvalproductie.Daarnaast zitten er links in naar online-databases met uitgebreide fysische en chemische gegevens.

Dat de stoffen verstopt zitten achter een knopje met hun structuurformule, maakt het ook nog aardig als gadget.

De inhoud is gebaseerd op een oplosmiddelengids die het ACS Green Chemistry Institute eerder samenstelde in samenwerking met 14 farmaceutische bedrijven. Die was echter alleen als pdf beschikbaar op de website, achter een wachtwoord. De makers van de app vermoeden dan ook dat hij nauwelijks werd gebruikt, schreven ze onlangs in ACS Sustainable Chemistry & Engineering.

De primaire doelgroep is eveneens de farmaceutische industrie, die geldt als grootverbruiker van oplosmiddelen voor ingewikkelde organische syntheses. Er zijn gevallen bekend waarbij zulke productieprocessen 25 tot 100 keer zo veel milieuschade opleveren als het eindproduct.

Uiteraard kunnen ook andere industrietakken er hun voordeel mee doen, al is het de vraag of de berekeningen van de rapportcijfers dan nog wel helemaal klopt.

bron: ACS

Onderwerpen