Crucell tekent miljoenencontract met de erven Pasteur

Het Leidse biotechbedrijf Crucell gaat samen met het Franse Sanofi Pasteur medicijnen ontwikkelen tegen rabiës (hondsdolheid). De overeenkomst levert Crucell 10 miljoen euro ineens op, plus ‘milestone payments’ die kunnen oplopen tot 66,5 miljoen, en een percentage van de omzet.

Op Beursplein 5 reageerden handelaren op het nieuws alsof ze zelf door een dolle hond waren gebeten. Met het schuim op de lippen joegen ze de openingskoers van Crucell omhoog met 8,5 procent.

Sanofi Pasteur, onderdeel van Sanofi Aventis, is wereldwijd marktleider op het gebied van rabiës. De naam van het bedrijf verwijst naar onderzoeker Louis Pasteur die in 1885 het eerste rabiësvaccin uitvond.

De samenwerking met Crucell betreft de behandeling van patiënten die al besmet zijn. Die krijgen zowel een vaccin tegen de ziekte als een middel dat de lopende besmetting moet neutraliseren. Voor dat laatste wordt nu nog immunoglobuline uit bloedserum gebruikt. Als alternatief heeft Crucell een combinatie van twee monoklonale antilichamen ontwikkeld, die beter zou moeten presteren. De eerste fase van de klinische tests is inmiddels met succes afgerond en Crucell hoopt binnen een half jaar met fase 2 te kunnen starten.

De overeenkomst met de Fransen houdt overigens in dat Crucell verantwoordelijk wordt voor de productie van de antilichamen (via de eigen PER.C6-technologie, uiteraard). Het Leidse bedrijf houdt exclusieve distributierechten voor Europa en het recht om aan internationale hulporgansaties zoals Unicef te mogen leveren.

bron: Crucell, De Financiële Telegraaf

Onderwerpen