Chinese onderzoekers hebben een luchtfilter bedacht dat actief influenzavirussen bindt. Handig voor in de airco wanneer er een grieppandemie in de lucht hangt en het vaccin weer eens te laat dreigt te komen, suggereren ze in het tijdschrift Biomacromolecules.

De basis van hun filters wordt gevormd door chitosanvezels, gemaakt uit chitine dat ze winnen uit garnalenvelletjes. Dat chitosan functionaliseren ze met lactosides, die ze vervolgens met sialyltransferase-enzymen omzetten in sialyllactoses.

En laten de haemagglutinine-eiwitten van influenzavirussen, die een gastheercel willen infecteren, nu juist sialyllactoses gebruiken als eerste aangrijpingspunt. Ze klampen zich dus enthousiast aan de filtervezels vast en komen daar nooit meer van los.

Met iets anders geformuleerde vezels kun je er ook water mee ontsmetten, stellen de Chinezen. En door de vezels iets anders te functionaliseren, denken ze er nog veel meer me te kunnen doen. Ze dromen al van toepassingen in de diagnostische sfeer, of voor de toediening van medicijnen.

Over de vergeetachtigheid van de gemiddelde airco-eigenaar wanneer het gaat om filters verversen, hoor je ze uiteraard niet.

bron: American Chemical Society

Onderwerpen