Het Amsterdamse biotechbedrijf Agendia heeft de voor vandaag (dinsdag) geplande beursgang voor onbepaalde tijd uitgesteld. De aandelen van de maker van de ‘Mammaprint’-test dreigden te weinig op te brengen, zo werd maandagmiddag duidelijk.

Agendia kondigde de beursgang een maand geleden aan. Op dat moment leek het nog een goed idee. Agendia behoort tot de weinige Nederlandse biotechstarters die er in geslaagd zijn om een potentiële kaskraker daadwerkelijk op de markt te krijgen. Het betreft de MammaPrint, een DNA-microarray waarmee aan de hand van het genetisch profiel van borstkankerpatiënten kan worden vastgesteld of ze een grote kans hebben op uitzaaiingen. Op basis daarvan kan dan weer worden besloten of een preventieve chemokuur tegen die uitzaaiingen zin heeft.

 

Vooral in de VS is de test inmiddels behoorlijk populair; hij kost 2.675 euro, maar in een kwart van de gevallen spaar je er een chemokuur mee uit die vele malen duurder is en bovendien onaangenaam. In Nederland wordt hij ook door steeds meer zorgverzekeraars vergoed, al durft het overkoepelende College voor Zorgverzekeringen er officieel nog niet aan.

 

In een persbericht wijt Agendia het beurséchec aan een ‘uitzonderlijk volatiele periode in de wereldwijde kapitaalmarkten’. Inderdaad doen de beurskoersen al wekenlang niet veel anders dan zakken, en de kans was groot dat de kopers van nieuwe Agendia-aandelen ook binnen de kortste keren tegen een stevig verlies zouden aankijken.

 

Volgens de Financiële Telegraaf viel echter ook de uitgiftekoers al veel te laag uit. Agendia wilde ongeveer 75 miljoen euro ophalen met de beursgang. Maar toen maandagmiddag de inschrijving was gesloten, werd duidelijk dat de belangstelling onvoldoende was om dat bedrag waar te maken.

 

De krant tekent er bij aan dat het niet doorgaan van de beursgang geen verrassing is, en laat doorschemeren dat het maar goed is ook omdat de beursgang niet op een slechter moment had kunnen komen.

 

bron: Het Financieele Dagblad, De Telegraaf

Onderwerpen