Gooi uw overtollige vet niet weg maar doe het in de diepvries. Er zitten immers stamcellen in en je weet nooit waar die nog voor van pas kunnen komen. Kort samengevat is dat het verkooppraatje van Cryo-Lip, de nieuwste commerciële stamcellenbank.

Cryo-Lip is een spin-off van Cryo-Save uit Zutphen. Dat bedrijf begon 10 jaar geleden met het invriezen van navelstrengbloed van pasgeborenen. Daar zitten ook veel stamcellen in, er komt een tijd dat de medische wetenschap daar serieus allerlei aandoeningen mee kan genezen, en dan kan het geen kwaad om een voorraadje uit je eigen navelstreng achter de hand te hebben, zo is het idee. En al is die medische wetenschap ook na 10 jaar nog lang niet zo ver, toch is CryoSave inmiddels in 38 landen actief en claimt het de stamcellen van 120.000 families in de diepvries te hebben.

 

Liposuctievet invriezen (octrooi aangevraagd) is de volgende stap. Dat wordt anders tóch weggegooid, zodat je moeilijk ethische bezwaren tegen hergebruik kunt hebben. En het bevat volwassen, mesenchymale stamcellen (MSC’s) die ook therapeutisch potentieel lijken te bezitten. Cryo-Lip spreekt van een “exponentiële toename in zowel peer-reviewed medische publicaties als lopende klinische onderzoeken” wat nog niet garandeert dat het ooit wat wordt maar wél dat er veel mensen in geloven.

 

Er wordt bij aangetekend dat het niet verstandig is om de verdere medische ontwikkelingen af te wachten. Volwassen stamcellen gaan in kwaliteit alleen maar achteruit naarmate je ouder wordt, dus je kunt ze beter vandaag nog laten invriezen.

 

Intussen heeft dit verhaal wel heel veel weg van een doorzichtige poging om geld te kloppen uit de zakken van villawijkbewoners met vetcellen te veel en hersencellen te weinig. Maar we kúnnen ons natuurlijk vergissen.

 

bron: Cryo-Lip

Onderwerpen