Verkoop van Organon aan ‘Partij X’ levert moederbedrijf Merck & Co, Inc. wel degelijk meer op dan sluiting. Dus kijk er nog eens serieus naar, zo adviseren OR, vakbonden en commissarissen nadat ze eindelijk de cijfers hebben mogen inzien.

In februari dit jaar liet Merck weten dat de verkoop aan ‘X’ (volgens ingewijden Aspen Pharma uit Zuid-Afrika, maar officieel is dat nooit bevestigd) juist meer zou gaan kosten dan de boel dichtgooien. De Amerikanen onderbouwden dat besluit echter niet met harde cijfers.

Op 11 maart oordeelde de rechter dat Merck volgens het Nederlandse recht de sluiting niet mag doordrukken zonder formeel advies van de ‘ advisory body’ bestaande uit OR, vakbonden en commissarissen. Vorig jaar was dat immers contractueel vastgelegd, toen werd afgesproken dat Merck serieus naar een koper voor de met sluiting bedreigde R&D-afdeling zou gaan zoeken.

Dat betekende dat die partijen ook inzage in de financiële onderbouwing moesten krijgen. Die inzage hebben ze inmiddels dus kennelijk gehad. Volgens president-commissaris Paul Brons blijkt er uit dat Merck verschillende zaken anders heeft geïnterpreteerd dan volgens de advisory board zou moeten.

Het advies is dus om of het bod van X alsnog te aanvaarden, of er verder over te onderhandelen, of met een partij Y te komen die nog meer betaalt.

In principe is het een vrijblijvend advies. Merck kan het gewoon naast zich neerleggen en alsnog een paar duizend Organon-werknemers op de keien zetten. Maar de Amerikanen riskeren dan wel een aanklacht wegens wanbeleid en een even lange als onverkwikkelijke juridische procedure.

Afwachten, dus.

bron: Brabants Dagblad

Onderwerpen