Invista naar rechter wegens diefstal bedrijfsgeheimen

De Amerikaanse vezelproducent Invista klaagt haar ex-moederbedrijf DuPont en de Franse kunststoffenfabrikant Rhodia aan wegens samenzwering en diefstal van bedrijfsgeheimen. De twee zouden samen Invista’s marktpositie op het gebied van adiponitril (ADN) bedreigen, met behulp van Invista’s eigen technische knowhow.

Adiponitril is een grondstof voor nylon 6,6. Het productieproces is ooit door DuPont ontwikkeld. Toen dat concern haar vezeldivisie verzelfstandigde onder de naam Invista en vervolgens voor 4,2 miljard dollar aan Koch Industries verkocht, zat dat proces in het pakket.

Volgens Invista heeft DuPont toen een overeenkomst ondertekend waarin het concern beloofde Invista niet rechtstreeks te zullen beconcurreren, en ook niet in concurrenten te zullen investeren. Dat concurrentiebeding gold uiteraard voor een beperkte termijn, maar die termijn is nog niet afgelopen.

Invista heeft inmiddels een sterke positie op het gebied van adiponitril opgebouwd. Maar het bedrijf vermoedt dat concurrent Rhodia Polyamides via een Franse joint venture achter het geheim van het productieproces is gekomen. Rhodia heeft aangekondigd een ADN-fabriek in Azië te willen bouwen, en uit persberichten meent Invista te kunnen afleiden dat die fabriek niet op Rhodia’s eigen technologie maar op die van Invista gebaseerd is.

Tot overmaat van ramp heeft DuPont bekend gemaakt te zullen investeren in die Rhodia-fabriek.

Invista eist nu een verbod op het gebruik van haar bedrijfsgeheimen, en een schadevergoeding. Een federale rechter in New York moet bepalen of die eis terecht is.

bron: Invista

Onderwerpen