Sequencen opnieuw afgeprijsd

Het Amerikaanse bedrijf Applied Biosystems heeft voor minder dan 60.000 dollar aan reagentia een compleet menselijk genoom in kaart gebracht. Via internet is het gratis beschikbaar voor de wetenschap. Maar het gaat vooral om een reclamestunt waarmee het bedrijf de mogelijkheden van zijn nieuwste generatie sequencing-apparatuur onder de aandacht wil brengen.

Voor het experiment is een DNA-monster gebruikt dat al eerder oppervlakkig was gesequenced in het kader van het HapMap-project. Het is afkomstig van een onbekende man, van het Yoruba-volk in Nigeria.

Het nieuwe SOLiD System van Applied Biosystems had slechts 7 runs nodig om 36 gigabasen aan informatie uit dit genoom te halen. Dat betekent dat elk basenpaar meer dan 12 keer is gesequenced en dat je ook iets ziet van de natuurlijke variatie in de genen.

Tot nu toe zijn nog maar een paar complete menselijke genomen geanalyseerd. Vorig jaar kostte zoiets nog meer dan een miljoen dollar. Het allereerste genoom, dat in 2003 werd gepubliceerd, schijnt zelfs 300 miljoen te hebben gekost.

Het streven is om uiteindelijk voor minder dan 1000 dollar klaar te zijn.

bron: Applied Biosystems

Onderwerpen