Bij de Nederlandse vestigingen van Sabic verdwijnen 420 van de 3.300 arbeidsplaatsen. Dit in het kader van een reorganisatie van alle Europese activiteiten, liet het Saoedische concern donderdag weten.

Tegelijk worden investeringen beloofd ‘in verbeteringen aan fabrieken, nieuwe technologieën en innovatie.’

Het gaat om 300 van de 1.900 werknemers in Geleen (de vroegere DSM-petrochemie) en 120 van de ruim 1.400 medewerkers in Bergen op Zoom, Raamsdonksveer, Amsterdam en Enkhuizen (het voormalige GE Plastics). Meer details zijn niet bekend gemaakt: vast staat dat er productie wordt verplaatst en bedrijfsonderdelen dicht gaan maar welke precies, blijft afwachten.

In totaal gaan in Europa 1.050 banen verloren. Eenderde daarvan betreft extern personeel.

Volgens het persbericht wil Sabic ‘haar Europese bedrijven versterken voor uitdagingen in een markt die steeds competitiever wordt.’ Er wordt gsproken van een structureel lagere vraag, onde meer door bezuinigingen op infrastructuurprojecten, en toenemende concurrentie uit andere regio’s.

Daarbij wordt onder meer verwezen naar ‘de Verenigde Staten, dat het voordeel heeft van schaliegas-ontwikkeling.’ Voor zover bekend is het voor het eerst dat een chemiebedrijf keihard de link tussen schaliegas en banenverlies legt.

bron: Sabic

Onderwerpen