Novartis neemt meerderheidsbelang in oogzorgspecialist Alcon

Het Zwitserse farmaconcern Novartis neemt een belang van 52 procent in oogzorgspecialist Alcon over van landgenoot Nestlé. Door de transactie ter waarde van 28,1 miljard dollar wordt Novartis in één klap wereldmarktleider in de oogheelbranche.

Alcon Laboratories begon in 1945 als apotheek in Fort Worth, Texas. De naam is afgeleid van de achternamen van de oprichters, Robert Alexander and William Conner. Tegenwoordig werken er wereldwijd meer dan 15.000 mensen die in 2008 een omzet van 6,3 miljard dollar realiseerden. De belangrijkste producten zijn geneesmiddelen tegen oogaandoeningen, hulpmiddelen voor oogchirurgie en contactlensvloeistoffen.

De Nederlandse vestiging zit in Gorinchem; daar werken ongeveer 50 mensen.

In 1977 nam Nestlé Alcon over voor 280 miljoen dollar. Het hoofdkwartier verhuisde naar Zwitserland. In 2002 volgde een beursgang, waarbij in eerste instantie 23 procent van de aandelen in de vrije handel ging. Dat pakket zit nu verspreid over een groot aantal kleine aandeelhouders.

In 2008 werd vervolgens afgesproken dat de overige 77 procent naar Novartis zou gaan. Om te beginnen wisselde 25 procent van de aandelen Alcon toen van eigenaar, voor ruim 10 miljard dollar. De overige 52 procent gaat er nu dus achteraan. Nestlé wil 10 miljard teruggeven aan haar aandeelhouders via een aandelen-terugkoopprogramma; wat er met de rest van het bedrag gebeurt is nog niet bekend.

Op de resterende 23 procent van de aandelen heeft Novartis ook een bod gedaan, dat neerkomt op 11,2 miljard dollar. Alles bij elkaar kost de overname dus een slordige 50 miljard.

bron: De Telegraaf, Handelsblatt, Alcon

Onderwerpen