Jeroen-breed

Als je door de bergen in Oostenrijk rijdt, bestaat de tocht naar je bestemming tegen je verwachting in niet uit pieken en dalen, maar ga je juist van tunnel naar tunnel, dwars door de bergen heen. Soms een mooie parallel met het dagelijkse leven.

De eerste vaccinatienaald doorboorde begin januari de bovenarm van een dappere zorgmedewerker; met het starten van de vaccinatiecampagne lijkt er licht te schijnen aan het einde van de donkere tunnel die 2020 vormde. Maar als we dat licht eenmaal bereikt hebben, wat dan?

Begrijp me niet verkeerd, de titaneninspanning van de farmaceutische industrie heeft het ondenkbare bereikt: binnen een jaar lag het COVID-19-vaccin op tafel. Dit hoogstandje kregen de farmaceuten voor elkaar door hun aandacht volledig op SARS-CoV-2 te richten. Onderzoek werd begin dit jaar grotendeels stilgelegd, behalve voor corona. Laboratoria gingen dicht, maar virusstudies gingen onverdroten door. Je zou het zodoende kunnen bestempelen als een wetenschappelijk wonder.

Echter, als een groot deel van de geneesmiddelenindustrie zich stort op het coronavraagstuk, vraag je je af of andere ontwikkelingen niet in het gedrang komen. Wat als iedereen gevaccineerd is en we onze blik weer wat weidser zetten? Komen we er dan achter dat andere ziektes te weinig aandacht hebben gekregen? Want onderzoeksmiddelen zijn ook massaal afgebogen richting COVID-19-onderzoek. Wat betreft de lange termijn moeten we daar zeker rekening mee houden, anders rijden we heel binnenkort onvoorbereid een nieuwe tunnel in…

Voordat het zover is, hoop ik dat we hetgeen we van de coronacrisis geleerd hebben ook in de praktijk brengen. Want ondanks dat we ons vast en zeker moeten voorbereiden op de volgende spreekwoordelijke tunnel (SARS-CoV-3?), gloort er hoop aan de horizon van het geneesmiddelenonderzoek. Voor dit virus konden we binnen een jaar meerdere vaccins en geneesmiddelen vinden; moet je nagaan wat er mogelijk is als we onze inspanningen op eenzelfde manier inzetten voor ziektes als alzheimer, ALS of kanker. Er gloort licht aan het einde van de tunnel. Dat geldt ook voor de volgende.

Jeroen Cornelissen was voorzitter van de KNCV

Onderwerpen