Jenny Hasenack reflecteert op de categoriseringsdrang van de mens door naar niche websites te kijken.

Ik verzamel niche websites. Pagina’s met een zo specifiek mogelijke doelgroep – waar ik zelf niet in val – waarop je bijvoorbeeld kunt opzoeken welke lijm je nodig hebt voor welke combinatie van materialen (www.thistothat.com). Of waarop je Nederlands naar Haags dialect kunt vertalen (haags.nu). Of waar je stap voor stap door het maken van een niet-gemotoriseerd modelvliegtuigje wordt geleid (www.zininmodelvliegen.nl). Niet dat ik zelf aan een stuk door aan het lijmen of modelvliegen ben, maar ik word er altijd ontzettend blij van dat iemand de moeite heeft genomen om een website te maken voor zo’n specifieke interesse.

Laatst stuitte ik op een nieuwe aanwinst voor mijn collectie. Voor ‘Harry’s Wegnummers’ heeft een man (Harry) van ieder wegnummer in het grootste deel van Europa een foto gemaakt en op deze website kon je die foto’s keurig gecategoriseerd terugvinden (wegnummers.nl). Ik smul hiervan. Deze man staat ‘s ochtends op en denkt: ’Ik ga een wegbordje van de N470 fotograferen’. Fantastisch.

‘Hoe verschilt de wegnummerverzamelaar eigenlijk van de chemicus?’

Het is altijd makkelijk om flauw te doen over andermans passie als je die niet deelt, maar dat is zeker niet mijn bedoeling. Want hoe verschilt de wegnummerverzamelaar eigenlijk van de doorsnee wetenschapper? En zeker van een chemicus? Deze man probeert uit alle macht de wereld om ons heen te categoriseren. Hij heeft een manier bedacht om wat we zien op te delen in losse bouwstenen en brengt die vervolgens in kaart. Chemici doen in de basis eigenlijk net zoiets, maar met elementen in plaats van wegnummers (www.ptable.com).

Zowel de wegnummerverzamelaar als de chemicus ziet de structuur die onder de zichtbare werkelijkheid ligt: er zit orde in, een patroon. Er ligt niet zomaar overal asfalt, het is een netwerk van grote en kleinere wegen, waar een bepaalde logica in zit. En het allerleukste is, dat als je dat weet, je de structuur vanzelf gaat zien en er misschien wel voorspellingen mee kunt doen over wat er gaat veranderen. Mensen die hun structuur van de wereld met je delen, veranderen je kijk op die wereld. Ik denk niet dat er voor wegnummers veel Nobelprijzen gewonnen zijn – natuurlijk is niet iedere categorisatie van de werkelijkheid even nuttig voor de mensheid als geheel. Maar het geeft prachtig weer hoe mensen, wanneer je ze een tijdje met rust laat, patronen in hun omgeving gaan zien.

En ik? Welke patronen en bouwstenen heb ik ontdekt? Nou ja, ik verzamel dus niche websites…