Het was heel gezellig, de March for Science in Amsterdam. De vrees dat die zou verworden tot een klimaatdemonstratie bleek ongegrond, net als de kritiek dat het meer een march for science funding was. Zeuren om miljarden doen alleen hoogleraren, en van hen waren er maar een paar aanwezig.

In plaats daarvan deed het wetenschappelijke voetvolk een serieuze poging om, zoals een van hen het verwoordde in de NRC, ‘het gewone publiek ook bij de wereld van de wetenschap te betrekken’.

Helaas blijken promovendi en postdocs gewoon niet meer te weten hoe dat moet. De enige echt overtuigende propaganda die ik op het Museumplein heb gezien was van een anti-Turkse demonstratie die toevallig langskwam. Binnen de wetenschap is kennelijk niemand te vinden die weleens met zoiets heeft meegelopen en weet hoe je bijvoorbeeld spandoeken moet schilderen. De March for Science kwam niet verder dan nerdy Engelstalige opmerkingen op stukken karton, liefst in veel te kleine lettertjes om alles kwijt te kunnen. If you’re not part of the solution, you’re part of the precipitate, en meer van dat soort inside jokes die niemand buiten het eigen kringetje begrijpt.

De organisatie bakte er ook niet veel van. Er hingen posters. Jawel, pósters, in precies dezelfde formele, onaantrekkelijke stijl als tijdens wetenschappelijke congressen, en nauwelijks minder moeilijk verwoord. Iemand had zich warempel gerealiseerd dat het publiek graag plaatjes ziet en dus banieren laten maken met alleen maar het periodiek systeem of Darwin en zijn vinken. Voor de liefhebbers hing de toelichting er los onder, op een geplastificeerd A4’tje. Hoe onbeholpen kun je zijn?

Wetenschap, waarde wetenschappers, is inderdaad niet zomaar een mening. Maar dat je haar eindeloos kunt blijven bedrijven als besloten club die de kwaliteitscontrole intern houdt en zichzelf verheven acht boven het afleggen van verantwoording aan de intellectueel minder bedeelde belastingbetaler, dat is wél een mening. Een nogal arrogante mening, waar onbenullen met een grote bek anno 2017 geen boodschap meer aan hebben.

Hoog tijd om te leren van ons af te bijten. Wie organiseert de eerste universitaire bijspijkercursus ongefundeerd schreeuwen en spandoeken schilderen?