We leven in een beeldcultuur. Ik trap een open deur in, ik weet het, maar ik moet érgens beginnen. We worden de hele dag door overspoeld door beelden, ik hoef geen tekening te maken bij de technologische evolutie die we de laatste decennia hebben meegemaakt.

Om de gedachte te fixeren: vergelijk eens hoe een krant er uitzag pakweg midden vorige eeuw, met het medium dat we tegenwoordig over het scherm van onze tablet of smartphone schuiven! Waar vroeger beeld in functie van de tekst bestond, is dat nu volledig omgekeerd. The times they have been a changin’…

Maar naast de alomtegenwoordigheid van beeld is ook de technologie om tot dat beeld te komen veranderd: klassieke beeldvorming via zilverhalogenidetechnologie - lange tijd de meest betrouwbare manier “om met licht te schrijven” - is sinds kort vervangen door digitale technieken. Tegelijk kreeg ook de drager van het beeld een andere rol toebedeeld: film, papier, zelfs drukplaten moeten steeds meer wijken als intermediaire of finale drager.

Een bedrijf dat van oudsher in één adem met de term ’beeldvorming’ wordt vernoemd, moet dus voortdurend op zoek naar oplossingen om in deze transformatie vooraan te blijven lopen. En dat impliceert dus: niet-aflatend onderzoek naar chemische bouwstenen, permanente ontwikkeling van de technologie en rendabele vermarkting. Dit veronderstelt uiteraard stevige R&D- en engineering-inspanningen.

Voorbeelden die aangeven dat het kàn, zijn legio: inkjet-systemen drukken met waterige of UV-uithardende inkten op allerlei substraten, van kamerbreed voor Sign & Display, via het fijne werk voor printed circuit boards, tot leder, textiel en laminaat.

Oud en nieuw worden gecombineerd wanneer je inkten ontwikkelt op basis van Ag-deeltjes en waarmee je geleidende baantjes van een RFID-antenne kan gaan drukken. En waarom niet meteen op transparante geleidende lagen drukken om er flexibele elektrodes mee te maken?

Lasertechnologie biedt mogelijkheden voor geavanceerde packaging en labelling net als voor ID security printing.

Röntgen-versterkingsschermen van weleer voor klassieke radiologie hebben aanleiding gegeven tot een nieuwe generatie van digitale radiologische systemen die verhoogde gevoeligheid met gebruiksgemak combineren.

Al deze voorbeelden tonen aan dat het samengaan van chemische competenties, technologische mogelijkheden en hoogwaardige informatica leidt tot topproducten die de 21ste eeuw waardig zijn.

Frank Ruttens, Key Account Manager Agfa-Labs, Agfa’s open innovatieplatform voor materials en coatings research.