Zwitserse onderzoekers laten zich inspireren door octopuszuignappen voor een nieuwe, niet-invasieve methode om biofarmaceutica toe te dienen, staat in Science Translational Medicine.

Een groot probleem bij veel biofarmaceutica, ondanks hun goede werkzaamheid, is dat je ze via injecties moet toedienen, omdat ze een hoog moleculair gewicht hebben en relatief instabiel zijn. Bij orale toediening breken ze vaak te snel af. Er bestaan hulpmiddelen om de medicijnen direct in het maagdarmslijmvlies te injecteren, maar deze zijn nog niet robuust en veilig bevonden.  

Een groep onderzoekers van het Institute of Pharmaceutical Sciences in Zürich komt met een nieuwe technologie om dit soort medicijnen toe te dienen. Daarvoor lieten ze zich inspireren door de fysiologie van octopuszuignappen. Hun zuignap kun je aanbrengen op het mondslijmvlies, waar het de wand in de zuignap trekt en zo uitrekt, waardoor de adsorptie van het geneesmiddel toeneemt. Een test in honden liet zien dat het de opname van desmopressine verbetert ten opzichte van orale tabletten. Proefpersonen beoordeelden de zuignap als aanvaardbaar. De onderzoekers publiceerden hun resultaten in Science Translational Medicine

Hun suction cup orifice design (SCOD) combineert niet-invasieve oprekking van mondslijmvlies met een middel dat helpt om het slijmvlies makkelijker doorlaatbaar te maken. Ze vergeleken hun octopuszuignap met een normale zuignap die een eenvoudiger vorm heeft. Hun zuigpleisters hechten sterk aan en vervormen het slijmvliesweefsel effectief op mechanische wijze. Patiënten kunnen de zuignap bovendien zelf toepassen, zonder tussenkomst van een arts. De onderzoekers denken dat hun vinding een simpele, maar effectieve manier kan bieden om medicijnen direct in het bloed te krijgen zonder dat ze eerst door het maagdarmkanaal hoeven.  

Luo et al. (2023) Science Translational Medicine https://doi.org/10.1126/scitranslmed.abq1887  

Figure 1A - ETH Zürich

Beeld: ETH Zürich

Ontwikkelingsproces van de ‘SCOD’, een op de octopus geïnspireerde zuignap en zijn toepassing.