Voorzie twee glasplaten van een poreuze laag titaandioxide, laat er afvalwater tussendoor stromen terwijl de volle zon er op staat, en de verontreinigingen worden vanzelf afgebroken. Maak de platen groot genoeg en je kunt waterzuiveren op industriële schaal, zo suggereren Lei Lei, Helen Chan en collega’s (Hong Kong Polytechnic University) in het tijdschrift Biomicrofluidics.

Voor een effectieve werking is het wel nodig dat er heel weinig ruimte tussen de platen zit. Bij het in het artikel beschreven prototype is het slechts 100 micrometer. Zo krijg je optimaal contact tussen de vloeistof en de TiO2-fotokatalysator, die onder invloed van UV-licht sterk oxiderende eigenschappen vertoont.

 

Het prototype meet slechts 5 bij 1,8 centimeter. De glasplaatjes worden van elkaar gehouden door een laagje UV-gevoelige hars. Daarin bevindt zich een boomvormig net van in- en uitlaatkanaaltjes, die zorgen dat de vloeistof gelijkmatig over de gehele breedte van de reactor wordt verspreid.

 

De onderzoekers hebben hun ‘optofluidics’-reactor uitgeprobeerd met water met de kleurstof methyleenblauw. Ze haalden een afbraaksnelheid van 8 procent per seconde, bij een flow van 90 microliter per minuut.

 

Ze willen nu kijken of ze een reactor van een paar vierkante meter kunnen bouwen, die 1000 liter per uur moet kunnen verwerken.

 

bron: American Institute of Physics

Onderwerpen