Analyse-chip laat zich simpelweg uittekenen

Met een stuk papier, een pen en een kunsthars die onder invloed van UV-straling uithardt kun je je eigen lab op een chip maken op een hoek van de keukentafel, zo heeft Harvard-chemicus George Whitesides uitgevonden. In het tijdschrift Lab on a Chip schrijft hij dat het vooral ideaal is voor ontwikkelingslanden waar ze professionele chipproductie niet kunnen betalen.

Het idee achter Fast Lithographic Activation of Sheets ( afgekort FLASH) is dat de natuurlijke poriën in gewoon kantoorpapier eigenlijk gewoon microkanalen zijn, waar je vloeistof doorheen kunt laten stromen. De kunst is alleen om te voorkomen dat de vloeistof alle kanten uit gaat.

Dat doe je door het papier in de kunsthars te drenken. Vervolgens leg je er aan één kant een overheadtransparant op, waarop je het gewenste microkanalenstelsel uittekent met een viltstift of uitprint met een inkjetprinter. Leg je de combinatie daarna in de zon, dan hardt de hars onder invloed van de UV-straling in het zonlicht uit. Onder de getekende lijntjes kan het licht niet komen, dus daar blijft de hars vloeibaar.

Na afloop haal je het transparant weg en spoel je de resterende hars uit het papier. Resultaat: een vel watervast hardpapier met een kanalenpatroon, oftewel een ‘microfluidic device’. Misschien niet zo perfect als een échte, uit silicum geëtste of in kunststof afgegoten chip, maar voor heel wat analysetoepassingen goed genoeg.


In dezelfde trant (en in hetzelfde tijdschrift) heeft Aaron Wheeler (University of Toronto) ook nog een suggestie: leg een een dun, flexibel vel blanco printplaat in de laserprinter, druk er het gewenste patroon op af, hang de plaat in een etsbad zodat alleen het koper onder de inkt blijft zitten, en giet het resulterende oppervlak af in kunststof. Ook heel voordelig.

bron: NewScientist.com

Onderwerpen