Mild proces breekt organofosfaatverbindingen af

De beruchte zenuwgassen Tabun, Soman en VX zijn binnen dertig seconden af te breken in een mild, alcoholisch milieu, mits je de juiste katalysator erbij doet. Besmette oppervlakken zijn met hetzelfde middel binnen tien minuten te ontsmetten. Tests in een niet nader genoemd Europees defensielab hebben onlangs bevestigd dat de methode voor meer dan 99 procent effectief is. Dat meldt Parteq, het technologietransferbureau van Queen’s University in Kingston, Canada.

Het opruimproces is bedacht door Stan Brown en Alexei Neverov, twee katalytici van Queen’s. Hoe het precies werkt wil Parteq niet kwijt, maar uit eerdere publicaties in onder andere Angewandte Chemie valt op te maken dat het een toepassing is van een methanolyseproces voor organofosfaatverbindingen. De gebruikte alcohol is dus methanol. Als mogelijke katalysatoren worden lanthaanionen en een zinkcomplex genoemd.

Bijkomend voordeel van het proces is dat de afbraakproducten niet giftig zijn. De huidige afbraakmethoden zijn meestal gebaseerd op agressieve basen en dus een stuk minder ‘groen’ .

bron: Parteq

Onderwerpen