Effect oxytocine nog veel groter dan gedacht

Onder invloed van het hormoon oxytocine zijn vrijwilligers bereid om veel meer geld aan een vreemdeling te geven dan wanneer ze alleen een placebo hebben gekregen. Dat claimt neuro-econoom Paul Zak (Claremont Graduate University) in PLoS ONE.

Hij borduurt daarmee voort op een eerdere publicatie in Nature die alleen een verband tussen oxytocine en vertrouwen legde. Het effect op de generositeit is volgens hem nog drie keer zo groot.


Oxytocine, een keten van negen aminozuren, werkt in de hersenen als neurotransmitter. De verbinding wordt aangemaakt in de hypothalamus en dat lijkt vooral te gebeuren wanneer het lichaam op een aparte manier wordt gekieteld. Zo stimuleert het de melkproductie wanneer er een baby aan de borst zuigt, en komt het vrij tijdens een orgasme.

Het experiment kwam er op neer dat een proefpersoon tien dollar kon krijgen op voorwaarde dat hij een deel aan een tweede proefpersoon afstond. Beide personen kenden elkaar niet. Vond nummer twee het aangeboden bedrag te laag, dan kregen ze geen van beiden iets.

Had nummer één oxytocine toegediend gekregen, dan bood hij gemiddeld 80 procent meer geld aan. De veronderstelling dat dat in zijn eigen voordeel was, houdt geen stand: nummer een zat op deze manier gemiddeld verder boven het minimum dat nummer twee bereid was te accepteren, en hield dus ook gemiddeld minder geld over.

Zak vermoedt dat het evolutionair voordeel oplevert: van onderling vertrouwen wordt uiteindelijk de hele populatie beter.

bron: PLoS ONE

Onderwerpen