Synthetisch molecuul verlaagt bloedsuiker sneller dan rode wijn

Activering van het deacetylase-eiwit SIRT1 verbetert de insulinegevoeligheid van muizen met overgewicht, verlaagt hun bloedsuikergehalte en zet hun mitochodriën aan het werk. Het effect is vergelijkbaar met een streng dieet, zo melden onderzoekers van Sirtris Pharmaceuticals uit Cambridge, Massachusetts, deze week in Nature.

Sirtris, een spin-off van Harvard, is gespecialiseerd in het zoeken naar stoffen die SIRT1 activeren. Het is de bedoeling om daarmee ouderdomsdiabetes (type 2) te bestrijden.

De bekendste SIRT1-activator is resveratrol, een stof die voorkomt in rode wijn. Inderdaad schijn le hiermee de gevolgen van te vet eten te kunnen tegengaan. Alleen is het effect te zwak om er veel van te verwachten tenzij je héél erg veel wijn drinkt.

Bij Sirtris hebben ze nu ongeveer een half miljoen kleine moleculen uitgeprobeerd. Verschillende daarvan bleken effectiever dan resveratrol. De beste kandidaat, genaamd SRT1720, doet het in vitro zelfs een factor 1000 beter. De gevonden moleculen lijken overigens niet op resveratrol.

Sirtris hoopt volgend jaar voorzichtig met klinische tests te beginnen.

bron: naturenews, Sirtris

Onderwerpen