Veelbelovend kristal in twee dimensies

Perovskieten

Beeld: ANP

3D-perovskieten hebben er een serieuze concurrent bij in de opto-elektronica: de 2D-variant. Die is stabieler en biedt bovendien veel vrijheid in het tunen van de eigenschappen. Is dit kristal dan de toekomst van dit veld?

In 2009 zorgden 3D-perovskieten, kristallen van calciumtitaanoxide, voor een doorbraak binnen de zonnecelindustrie. Sindsdien steeg de efficiëntie van perovskiet-zonnecellen van een paar procent tot boven de 25%, iets meer dan die van de conventionele siliciumvariant. Ook bleek de halfgeleider uitermate geschikt voor het maken voor onder meer diodes en optische sensoren. Helaas kennen 3D-perovskieten ook een aantal nadelen. ‘Omdat ze mineralen zijn, absorberen ze water’, verklaart Dirk Vanderzande, hoogleraar materiaalchemie aan de Universiteit Hasselt. ‘Het gevolg is dat ze vaak al na enkele uren hun opto-elektronische eigenschappen verliezen.’

Daarnaast is er maar een beperkt aantal aanpassingen aan de 3D-structuur mogelijk om het materiaal geschikt te maken voor een bepaalde toepassing. ‘Het aantal variaties in bijvoorbeeld een standaard methylammonium-lood-jodidestructuur (MAPI) is erg klein’, licht Ferdinand Grozema toe. Hij is hoogleraar chemical engineering aan de TU Delft.

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk