InVacc wil betere DNA-vaccins brengen

Wetenschappers van de universiteit van Kopenhagen zijn hard bezig met het ontwikkelen van een nieuwe vaccinatietechnologie die een verbetering van de huidige DNA-vaccins zou moeten zijn. Het technologieplatform heeft de naam ‘InVacc’ meegekregen.

Het idee van een DNA-vaccin is het inspuiten van een naakt stukje lichaamsvreemd DNA, afkomstig van het virus of de bacterie waartegen gevaccineerd wordt. Dit DNA wordt door cellen van het lichaam opgenomen, die dan het bijbehorende eiwit zullen gaan produceren. Het vreemde eiwit brengt vervolgens het immuunsysteem in stelling. Deze vaccins blijken echter niet effectief te zijn, omdat er te weinig eiwit gemaakt wordt.

Het nieuwe vaccin brengt op 2 punten verbetering. Het maakt gebruik van een drager van het DNA: een verzwakt adenovirus. Deze drager kan DNA wel cellen inbrengen, maar het virus kan zich niet voortplanten. Omdat het lichaam adenovirussen vaak ziet, zal het het adenovirus-gebaseerde vaccin snel opmerken.

Daarnaast bevat het vaccin een keten van 215 aminozuren die gekoppeld is aan het stukje DNA. Deze ‘staart’ is belangrijk voor het bezorgen van het ingekapselde DNA.

Studies in muizen hebben al laten zien dat het vaccin weerstand kan bieden tegen verschillende giftige griepstammen.

Bron: universiteit van Kopenhagen

Onderwerpen