Antistoffen halen de kick uit cocaïne

Amerikaanse onderzoekers werken aan een vaccin dat cocaïne bij de hersenen vandaan houdt. Ze denken dat het een nuttig hulpmiddel kan zijn voor mensen die van een cocaïneverslaving af proberen te komen.

Normaal gesproken reageert het menselijk immuunsysteem niet op moleculen die zo klein zijn als cocaïne. Tom en Therese Kosten (Baylor College of Medicine) bedachten een handige oplossing: monteer cocaïne op het oppervlak van een veel groter molecuul, in dit geval een geïnactiveerd choleratoxine.

De antistoffen, die het immuunsysteem aanmaakt tegen die combinatie, blijken ook te binden aan ‘losse’ cocaïnemoleculen. En een gebonden cocaïnemolecuul bereikt de hersenen niet meer: de antistof-eiwitten zjn namelijk te groot om de bloed-hersenbarrière te passeren.

Het echtpaar Kosten hoopt dat mensen, die proberen af te kicken, dankzij dit vaccin niet meer terugvallen in hun oude gewoonten. Als cocaïne toch geen effect meer op ze heeft, proberen ze het misschien niet meer. En als ze het wél blijven proberen, lopen ze dankzij het vaccin in elk geval geen hersenschade op.

Binnenkort hopen de onderzoekers toestemming van de FDA te krijgen voor een grootschalige klinische test.

bron: Associated Press

Onderwerpen