In de VS is de eerste Li-ionbatterij ontwikkeld waar je doorheen kunt kijken. Met deze uitvinding zijn in principe alle componenten voorhanden die je nodig hebt voor transparante elektronica, meldt Stanford-onderzoeker Yi Cui in PNAS.

Cui’s idee is om de elektrodes uit te voeren als een soort gaasjes, met draden die te dun zijn om met het blote oog te zien. Denk aan minder dan 35 micrometer.

Om die gaasjes te maken, ets je eerst een mal uit silicium waar de draden als verhoogde ribbeltjes op zitten. Daar overheen giet je een 100 micrometer dikke laag van de transparante kunststof polydimethylsiloxaan. Na droging pel je de kunststof van de mal, en vult de ingegoten groeven met het gewenste elektrodemateriaal.

Van 2 van deze velletjes en een vloeibare, eveneens transparante elektolyt maak je een sandwich. Cui’s prototype laat 60 procent van het zichtbare licht door.

Met 10 wattuur per liter batterijvolume is de capaciteit voorlopig nog een ordegrootte lager dan die van niet-doorzichtige Li-ionbatterijen, maar het begin is er.

bron: naturenews

Onderwerpen