Vlaamse gen-populieren wijken uit naar Nederland

Het Vlaamse biotechnologie-instituut VIB heeft in Nederland toestemming gevraagd voor een veldproef met genetisch gemodificeerde populieren. De Commissie Genetische Modificatie (Cogem) heeft vandaag (maandag) een positief advies gegeven en de Vlamingen verwachten nu over een maand of zes de vergunning binnen te hebben.

De populieren in kwestie hebben een gewijzigde houtsamenstelling, met zo’n 20 procent minder lignine. Dat moet ze beter geschikt maken voor de productie van bio-ethanol. VIB doet er al een paar jaar onderzoek naar, maa tot nu toe alleen in de kas. Een veldproef moet het ultieme bewijs leveren dat het idee werkt en dat de bomen levensvatbaar zijn.

Het instituut wil uiteraard het liefst iin Vlaanderen een proefveldje aanleggen. De Vlaamse deelregering is vóór en de Bioveiligheidsraad, de Belgische tegenhanger van de Cogem, heeft geen bezwaar. Het laatste woord is echter aan de federale overheid in Brussel. En de betrokken ministers Laurette Onkelinx en Paul Magnette (niet geheel toevallig allebei Walen) weigeren toestemming te geven.

Volgens het VIB komt hierdoor de continuïteit van het populierenonderzoek in gevaar. Vandaar de beslissing om naar Nederland uit te wijken, in de stille hoop dat Magnette en Onkelinx nu alsnog bijdraaien.

bron: VIB

Onderwerpen