Net als ruim 30 % van de respondenten van het C2W & TW Salarisonderzoek (zie het Salarisonderzoek in deze editie) ben jij misschien niet actief op zoek naar een nieuwe werkuitdaging. Maar als er iets leuks op je pad komt… En laat je nou net je droombaan gespot hebben, je solliciteert, wordt uitgenodigd en je schopt het tot de laatste ronde. Je bloeit weer helemaal op bij de gedachte dat je een nieuwe uitdaging kunt aangaan, in een leuke andere werksfeer, je voelt je gezien om wat je in huis hebt; het geeft je kortom veel energie. En dan volgt de uitslag. Van de twee overgebleven kandidaten ben jij het helaas niet geworden. Wie dan wel? Een robot.

De gemiddelde C2W-lezer zal niet wakker hoeven te liggen van bovenstaand scenario. Maar wel staat vast dat robots oprukken en ons steeds meer werk uit handen zullen nemen. De vraag is natuurlijk hoe intelligent wij robots weten te maken. En menigeen zal zitten te springen om de perfect op jouw wensen afgestemde huishoudrobot, maar als diezelfde robot zich ontwikkelt tot een superveelzijdige, goedkope, 24/7-werkende lab­robot dan draait onze mening 180 graden. Dat valt te begrijpen, want techniek moet in dienst van ons staan en ons niet de angst inboezemen dat we straks werkloos zijn.

HUBOT, het naar mijn weten eerste uitzendbureau voor mens én robot, wil ons in deze discussie een nieuw perspectief bieden. Onder het mom ‘Gaan we de strijd aan of juist samenwerken?’, kiest dit initiatief ervoor nieuwe kansen te creëren sámen met robots. Bezoekers van de Dutch Design Week kwamen er als eerste via een jobtest achter welke van de zestien ‘toekomstbanen’ het best bij hen past, uiteenlopend van data waiter, via farm director en home healthcare professional, tot robot coach. Alle andere geïnteresseerden verwijs ik graag naar hubot.org.

Een beroepentest doen we normaliter natuurlijk om erachter te komen wat voor baan we wel willen binnen het húidige aanbod. En volgens het Salarisonderzoek van dit jaar is er een flink percentage op zoek; 16 % van de life scientists, moleculair biologen en biologen is actief en 18 % niet-actief op zoek naar een volgende uitdaging. Voor chemici en procestechnologen is dat respectievelijk 12 % en 13 %. Weet je nog niet of je hierbij hoort, doe dan de test ‘Zit jij nog op je plek?’ in deze editie.

Toch nog even ‘terug’ naar de toekomst. Ondergetekende kwam uit op het beroep van organ designer. Straks ontwikkel ik genetische algoritmes op basis waarvan robots organen voor mij printen die niet alleen medisch gezien hun functie perfect uitvoeren, maar ook extra functionaliteit bieden op aanvraag van de patiënt. Niets is ondenkbaar. En als deze job beschikbaar komt, geeft HUBOT mij een seintje. Droom je met mij mee?

Puck Moll, eindredacteur C2W, pmoll@c2w.nl