JTV-519.

Keulse onderzoekers willen volgende dopingrage vóór zijn

In het dopinglab van de sportuniversiteit in Keulen is een test ontwikkeld die de aanwezigheid van benzothiazepines in urine aantoont. Dit ondanks het feit dat de werkzaamheid van deze stoffen tot nu toe alleen in muizen is aangetoond.

De test wordt deze maand gepubliceerd in het eerste nummer van Drug Testing and Analysis, een nieuwe uitgave van Wiley Interscience.

Het idee is dat benzothiazepines calciumkanalen in de wanden van spiercellen blokkeren. Hierdoor wordt voorkomen dat de cellen calciumionen verliezen, die een belangrijke rol spelen bij spiercontractie.

Twee van deze stoffen, genaamd JTV-519 en S-107, worden getipt voor de behandeling van hartafwijkingen. Het onderzoek zit nog in de preklinische fase, maar duidelijk is al dat muizen er inderdaad meer uithoudingsvermogen door krijgen.

Directeur Mario Thevis van het Keulse dopinglab ziet aankomen dat deze stoffen door atleten zullen worden ‘ontdekt’ zodra de eerste klinische tests van start gaan. Te meer daar ze relatief eenvoudig zijn te synthetiseren. Hij heeft er dus alvast een massaspectrometie-protocol voor ontwikkeld, met een detectiegrens die ergens bij 0,1 nanogram per milliliter urine ligt.

Thevis wil ook nog een test ontwikkelen die de metabolieten van deze stoffen aantoont. Maar dat kan pas wanneer er toestemming voor proeven op mensen is gegeven.

bron: Wiley

Onderwerpen