Schimmel in hout verbetert klank van viool

Violen gaan beter klinken wanneer je het gebruikte hout van tevoren gecontroleerd laat verschimmelen. Een nieuwe lichting Stradivariussen ligt binnen handbereik, zo oppert de Zwitserse onderzoeker Francis Schwarze in het tijdschrift New Phytologist.

Schwarze wil specifieke schimmels gebruiken die wél celwanden afbreken maar niet het tussenliggende lignine. Zo verlagen ze de dichtheid van het hout zonder de mechanische sterkte serieus aan te tasten. Voorbeelden zijn Physiporinus vitrius, die Noors vurenhout aanvreet, en Xylaria longipes, die de voorkeur geeft aan esdoornhout.

Schwarze heeft het uitgeprobeerd. Na 20 weken was de dichtheid van het hout met 10 procent gedaald en waren de akoestische eigenschappen duidelijk beter.

Uiteindelijk hoopt hij op deze manier de houtkwaliteit te benaderen die de legendarische Stradivarius voor zijn violen gebruikte. Die leefde in de vroege achttiende eeuw, toen de Kleine IJstijd op haar hoogtepunt was en de bomen van nature langzamer groeiden. Dat levert vanzelf hout met een lage dichtheid op. Er is trouwens ook wel eens geopperd dat Stradivarius óók zijn hout in water liet weken om schimmels aan te trekken.

Nature News citeert intussen de Amerikaanse chemicus/vioolbouwer Joseph Nagyvary, die twijfelt of het op deze manier gaat lukken. Violen worden gemaakt van veel dikker hout dan Schwarzes proefstukjes, en het is zeer de vraag of je de schimmels daar gelijkmatig in krijgt. Nagyvary suggereert niet de hele schimmels te gebruiken, maar alleen de enzymen waarmee ze hout afbreken.

bron: Nature News

Onderwerpen