Republikeinen willen alle embryo-onderzoek in VS verbieden

In de VS wil de Republikeinse partij een verbod op elk onderzoek aan menselijke embryo’s opnemen in het partijprogramma. De Republikeinse presidentskandidaat John McCain hoeft zich er echter niet verplicht aan te houden en is dat vermoedelijk ook niet van plan.

Volgens NatureNews is het een kwestie van één veranderd woordje. In het oorspronkelijke concept van het partijprogramma, dat deze week aan de leden wordt voorgelegd tijdens de partijconventie in St. Paul, werd gesproken van een verbod op “the creation of and experimentation on human embryos for research purposes”. Dat zou betekenen dat je geen embryo’s voor researchdoeleinden mag kweken.

Maar de programmacommissie heeft vorige week een amendement aangenomen dat ‘and’ vervangt door ‘or’. Waarmee de zin ineens een heel andere betekenis krijgt en zelfs onderzoek naar betere behandelmethoden voor embryo’s in IVF-klinieken voortaan verboden zou zijn.

Momenteel is onderzoek aan embryo’s in de VS gewoon toegestaan. Het is alleen verboden om er federaal belastinggeld voor te gebruiken. Afzonderlijke staten mogen er wél geld in steken, en doen dat soms ook in ruime mate.

Een totaal verbod is ook binnen de Republikeinse partij niet onomstreden. Christelijke hardliners, inclusief running mate Sarah Palin, zijn vóór. Maar McCain heeft in het verleden juist voor versoepeling van de subsidieregels gestemd.

Volgens waarnemers is het sowieso onwaarschijnlijk dat er een verbod komt. Zelfs als McCain president wordt en de partijlijn toch besluit te volgen, is de kans klein dat de Democratische meerderheid in de volksvertegenwoordiging zo’n wet aanneemt.

bron: NatureNews

Onderwerpen