Alfa-actinine.

Genetische test wijst peuters weg naar juiste sportvereniging

Ambitieuze ouders kunnen nu voor 149 dollar hun kinderen genetisch laten testen op sportieve aanleg. Dat beweert althans Atlas Sports Genetics uit Boulder, Colorado. Maar de bedrijfsleiding ziet zelf al aankomen dat deze test controversieel gaat worden, zo meldt het dagblad New York Times.

De test is gebaseerd op één gen genaamd ACTN3. Dit gen codeert voor alfa actinine-3, een eiwit waarvan wordt vermoed dat het bepaalde spieren meer snelheid en kracht meegeeft.

Een aantal jaren geleden werd ontdekt dat er een mutatie in omloop is die tot gevolg heeft dat het eiwit niet meer wordt aangemaakt. Enkele tientallen procenten van de bevolking zijn drager van dit allel, waarbij opvalt dat het percentage etnisch is bepaald: bij driekwart van de Aziaten werkt de eiwitproductie niet, maar bij de zwarte Afrikaanse bevolking komt het gemuteerde allel vrijwel niet voor.

Het idee is nu dat menen met werkende ACTN3-genen het meest geschikt zijn voor krachtsporten, terwijl mensen met de mutatie het meer van uithoudingsvermogen zouden moeten hebben. Mensen met één werkend en één gemuteerd gen zouden er ergens tussenin moeten zitten. Australische onderzoekers hebben ooit de genen van 429 blanke topatleten geteest, en concludeerden dat er inderdaad zo’n verband lijkt te bestaan.

Atlas Sports Genetics mikt echter niet op topatleten maar op kinderen van 0 tot 8 jaar. Of liever gezegd op hun ouders die moeten bepalen naar welke sportvereniging ze hun kinderen het beste kunnen sturen.

In de New York Times geeft Atlas-directeur Kevin Reilly, een voormalige gewichthefferscoach, toe dat hij inderdaad ziet aankomen dat overambitieuze ouders hun kinderen veel te vroeg en te grondig zullen willen gaan specialiseren, en dat de teleurstelling groot zal zijn wanneer het resultaat van de DNA-test niet aansluit bij hun ouderlijke ambities.

Maar hij denkt ook dat er veel sporttalent verloren gaat omdat het niet op tijd wordt onderkend. Een van zijn potentiële klanten bevestigt dat: “What if my son could be a pro football player and I don’t know it?”

bron: New York Times

Onderwerpen