Bacterie gebruikt flagella als tentakels

Salmonella-bacteriën kunnen slablaadjes en andere groente besmetten doordat ze zich er met hun tentakels (‘flagella’) aan kunnen vasthechten. Dat onthullen Engelse onderzoekers vandaag tijdens een congres in Aberdeen.

Tot nu toe werd gedacht dat de flagella alleen dienden om te zwemmen. Maar Gadi Frankel (Imperial College, Londen) en Rob Shaw (University of Birmingham) hebben nu aangetoond dat flagella essentieel zijn om houvast op planten te krijgen. Dat geldt in elk geval voor Salmonella enterica serovar Senftenberg. Als je die genetisch modificeert zodat de flagella niet meer groeien, dan blijkt hij niet meer in staat om sla te besmetten.

Salmonellabesmettingen van verse groente vormen de laatste jaren een groeiend probleem, onder meer doordat gezondheidsbewuste consumenten er steeds meer van gaan eten. Nog deze zomer werden honderden Amerikanen ziek door consumptie van besmette jalapenopepers.

Salmonella komt van nature niet op groente voor. De besmetting is meestal afkomstig uit water, dat in aanraking is geweest met dierlijke mest. Ook gebeuren er ongelukjes tijdens het oogsten en verpakken. Tot nu toe was het echter een raadsel hoe salmonella groente kón besmetten.

bron: Imperial College

Onderwerpen