Politiek moet binnen vijf jaar ingrijpen

Als politiek en bedrijfsleven niet binnen vijf jaar met lange-termijnmaatregelen komen, wordt het knokken om de olievoorraad. Dat heeft Jeremy Bentham, chef toekomstvoorspellingen binnen Shell, maandag aan de pers laten weten.

Volgens Bentham heeft de wereld de groeiende vraag naar aardolie vanuit China en India zwaar onderschat. In 2006 verbruikte de wereld 83 miljoen vaten olie per dag. In 2050 zal de vraag 38 miljoen vaten hoger liggen, waarvan 14 miljoen vaten voor China en India. Maar de productie kan met slechts 25 miljoen vaten worden opgevoerd. Oliemaatschappijen kunnen nou eenmaal ook niet heksen.

Volgens Shell zijn er twee scenario’s mogelijk: ‘scramble’ en ‘blueprints’. Dat laatste houdt in dat de politiek leiderschap toont en nú besluiten neemt over de energiemix die ze in 2050 wil realiseren. Dat lijkt een hele tijd vooruit plannen, maar uiteindelijk gaat een auto 20 jaar mee en een energiecentrale minstens 40 jaar. Zelf geeft Shell de voorkeur aan dit scenario omdat het de energievraag mogelijk iets meer afremt, en bovendien meer zekerheidt biedt aan het bedrijfsleven.

Het ‘scramble’-alternatief komt neer op doormodderen, met energiebesparing die beperkt blijft tot lokale initiatieven.

Opvallend is dat Bentham geen grote rol ziet voor kernenergie. Zelfs als de politieke wil er zou zijn, heeft de technologie zo lang op z’n achterste gelegen dat het niet eens meer lukt om snel kerncentrales bij te bouwen.

bron: FD

Onderwerpen