Aanbod wereldwijd twee keer zo groot als vraag

In 2009 zullen er wereldwijd zonnepanelen met een opwekkingscapaciteit van 10,4 gigawatt worden geproduceerd. Er is echter vraag naar slechts 5,3 GW. De zonnepanelenindustrie staat dan ook een ‘massive correction’ te wachten die een groot aantal spelers de kop gaat kosten, zo voorspelt het Amerikaanse bureau Lux Research in een rapport met de omineuze titel ‘Finding the Solar Market’s Nadir’.

Volgens eerste auteur Ted Sullivan hing overcapaciteit al veel langer boven de markt maar gaat het door de economische crisis nu echt mis. Terwijl fabrikanten massaal op verdere groei hebben gemikt, dreigt de markt nu juist te krimpen van 36 miljard dollar (voor 5,5 GW) naar 29 miljard.

Hij ziet aankomen dat producenten hun prijzen met minstens een kwart moeten laten zakken om van hun voorraden af te komen, met als gevolg dat alleen de sterkste bedrijven het zullen overleven.

Het gevolg zal intussen wel zijn dat zonne-energie qua prijs steeds dichter bij elektriciteit uit het stopcontact komt, en dat daardoor de markt een forse impuls gaat krijgen. Voorspeld wordt een markt van 70 miljard dollar in 2013. Voor dat bedrag heb je dan 18,5 GW aan zonnepanelen.

bron: Lux Research

Onderwerpen