Hervulbare zeephouders in toiletten zouden verboden moeten worden. Met een beetje pech zitten er ná het handenwassen 26 maal zo veel bacteriën op je handen als daarvoor, zo wijst Amerikaans onderzoek uit.

Het gaat dan speciaal om het type zeephouder dat je bijvult door er vloeibare zeep uit een grote fles in te gieten. Dat je op die manier een grote kans loopt op bacteriële besmettingen was al veel langer bekend; vooral het ‘aftoppen’van halfvolle houders is volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen om problemen. Maar hoe erg die problemen zijn, was tot nu toe nooit serieus wetenschappelijk onderzocht.

 

In Applied and Environmental Microbiology wordt nu verslag gedaan van een proefje met studenten, en met zeep die kunstmatig met een bekende hoeveelheid Klebsiella pneumoniae en/of Serratia marcescens was besmet.

 

Ook werd een veldtest gedaan bij een lagere school in de staat Ohio, waar de in de toiletten aanwezige zeephouders alle 14 bleken te zijn besmet.

 

Resultaat: door je handen te wassen met besmette zeep krijg je inderdaad méér Gram-negatieve bacteriën op je handen, die je ook weer ergens anders op kunt smeren. In het ergste geval bedroeg de toename een factor 26. De exacte waarde lijkt mede afhankelijk van de soort bacterie; de ene hecht zich kennelijk gemakkelijker aan de huid dan de andere. Uiteraard speelt ook de bacterieconcentratie in de zeep een grote rol.

 

De onderzoekers concluderen er voorzichtig uit dat het probleem zeker serieus moet worden genomen. Het staat nu in elk geval keihard vast dat zeep de handen in sommige gevallen niet ontsmet, maar juist besmet.

 

Bij de school in kwestie zijn inmiddels alle zeephouders vervangen door een type dat werkt met voorverpakte navullingen. Waarmee het probleem meteen was opgelost.

 

bron: American Society for Microbiology

Onderwerpen