Kastanjebruine rijstmeelkever genetisch onder de loep

Veel verschillende chemoreceptoren en een gen voor het vochtregulerende hormoon vasopressine. Dat zijn de eerste resultaten van de genoom-sequencing van de kastanjebruine rijstmeelkever, een gevreesde aanvreter van brood, macaroni en chocolade.

De kever, met de wetenschappelijke naam Tribolium castaneum is te vinden in graanhopen, waar hij voedselvoorraden aanvreet. Elke twintig dagen kan een nieuw generatie ontstaan, dus bij de juiste temperatuur (het liefst tussen 30 en 35 graden Celsius) kan er een flinke plaag uit breken. De kever is nu moeilijk te uit roeien, want hij wordt telkens resistent tegen pesticiden.

Het gevonden gen voor vasopressine verklaart waarom het beestje makkelijk kan overleven in de droogte van de graanschuren. De vele chemoreceptoren waarschijnlijk verantwoordelijk voor de hardnekkigheid van de kever, zo meldden onderzoekers van het Human Genome Sequencing Centre dit weekend in Nature.

De genexpressie van de kever blijkt makkelijk te beïnvloeden te zijn met RNA-interferentie. Zo hopen de onderzoekers snel achter de functie van verschillende genen te komen. De onderzoekers hopen nog veel genen te identificeren die coderen voor het uitwendige pantser van de kever (exoskelet), wat een nieuwe bestrijdingsmethode kan opleveren.

Het sequencen van de 1600 kevergenen kost in totaal 4 miljoen dollar. De kever is het vierde insect waarvan het genoom in kaart wordt gebracht, na de fruitvlieg, de bij en de malariamug.

De resultaten van het project zijn hier te vinden.

Bron: Technology review

Onderwerpen