Nieuw idee voor hergebruik van glycerine

In de glycerine (correcter: glycerol) die overblijft bij de productie van biodiesel kan je micro-algen kweken met een hoog gehalte aan omega 3-vetzuren. Die algen kun je vervolgens voeren aan dieren die daardoor ook een hoger omega 3-gehalte krijgen, zo vertelde onderzoeker Zhiyou Wen (Virginia Tech) gisteren tijdens een congres van de American Chemical Society in Philadelphia.

In de lange reeks plannen om van het huidige glycerine-overschot af te komen (zie bijvoorbeeld ook Bio-MCN in Delfzijl, dat er bio-ethanol van maakt) verdient dit idee toch wel een originaliteitsprijs.

Biodieselproductie bestaat voornamelijk uit de omzetting van triglyceriden uit plantaardige oliën in ethylesters. De glycerol , die de triglyceriden bij elkaar hield, blijft daarbij over. Tien liter biodiesel levert zo ongeveer één kilo ruwe glycerine op, die erg moeilijk verkoopbaar is tenzij je er wat anders van maakt.

Dat laatste willen ze in Virginia dus aan algen overlaten. Wen vermoedt zelfs dat de onzuiverheden in de glycerine, die andere toepassingen vaak in de weg staan, voor de algen juist gezond zijn. Hij heeft het gezonde groenvoer al met succes aan vissen gevoerd, die daarna inderdaad een hoger mega 3-gehalte bleken te hebben. Er lopen nog proeven met kippen.

bron: Virginia Tech

Onderwerpen