Vormingsmechanisme molybdeenoxide-ring opgehelderd

Wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk en Duistsland hebben de vorming van molybdeenoxidewielen opgehelderd. Hoe deze grote ringvormige, anorganische macromoleculen van ongeveer 4 nm doorsnede zelf-assembleren bij de reductie van natriummolybdaat leggen ze uit in Science.

De wielen bevatten 154 molybdeenatomen en hebben een valentie van -14. Dat de structuur met deze lading kan ontstaan is opmerkelijk en het gepresenteerde onderzoek laat zien hoe het kan. Het wiel-in-vorming wordt gestabiliseerd door twee kleinere molybdeenoxide-clusters, die met natriumionen en waterstofbruggen in het midden van het wiel hangen. Het complex heeft slechts een lading van -10; verder reduceren van het geheel leidt tot zoveel electrostatische afstoting tussen clusters en wiel dat het complex uit elkaar valt.

Dit inzicht geeft ontwerpers van polyoxometalaat-structuren weer nieuwe mogelijkheden. Metaaloxydedoosjes zouden kunnen dienen als nano-informatieopslag of voor het opsluiten van reacties en katalysatoren. De ringen uit het onderzoek kunnen aggregeren tot ‘vesicles’. Naast elkaar gerangschikt vormen een 1200-tal ringen het oppervlak van een bol van 90 nm in doorsnede.

Bron: Chemistry World

Onderwerpen