Europees technologie-instituut gaat naar Boedapest

Het European Institute of Innovation and Technology (EIT) wordt officieel gevestigd in de Hongaarse hoodstad Boedapest. Dat hebben de Europese wetenschapsministers woensdag besloten.


De keuze werd al verwacht. Eerder hadden de ministers bepaald dat het EIT moest komen in een 'nieuwe' EU-lidstaat waar nog geen EU-agentschap of -instituut was gevestigd. Boedapest voldeed als enige van de vijf kandidaten aan deze criteria. Polen heeft nog heel lang geprobeerd om Wroclaw naar voren te schuiven, maar moest uiteindelijk bakzeil halen.


Het EIT is een geesteskind van José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie. Het wordt echter niet de kloon van het Amerikaanse MIT, die Barroso oorspronkelijk voor ogen had, maar een virtueel instituut dat de inspanningen van bestaande universiteiten en kennisinstellingen coördineert. Dat gebeurt door ze samen te drijven in ' Knowledge and Innovation Communities' (KIC's)


In Boedapest komt voornamelijk het 'Governing Board' te zitten met achttien wetenschappers die de KIC's moeten uitkiezen. Hun benoeming wordt later deze zomer verwacht.


bron: CordisOnderwerpen