Cover van JBC

Gemodificeerd knaagdier met metabolisme van Lance Armstrong

In de VS is een genetisch gemodificeerde muis gekweekt die op een lopende band vijf tot zes kilometer kan rennen met een snelheid van 20 meter per minuut. Een normale muis houdt er na 200 meter al mee op, zo schrijven onderzoekers van Case Western Reserve University in het omslagartikel van het Journal of Biological Chemistry.

Volgens co-auteur Richard Hanson zijn de gemodificeerde muizen qua metabolisme vergelijkbaar met Lance Armstrong die tegen de Pyreneeën opfietst.

De muizen verbranden vooral vetzuren en maken heel weinig melkzuur aan. Dat kan doordat ze tienmaal zo veel mitochondriën in hun spieren hebben als een normale muis. Bovendien wegen ze maar half zo veel en hebben ze maar tien procent van de normale hoeveelheid lichaamsvet, terwijl ze 60 procent méér eten.

Hoe het precies kan, snapt Hanson zelf nog niet. Het hele verschil zit in verhoogde expressie van één gen, dat codeert voor fosfoënolpyruvaat carboxykinases (PEPCK-C).

Het blijkt er ook nog eens voor te zorgen dat de muizen langer leven, en op driejarige leeftijd nog drachtig kunnen worden - volgens de BBC vergelijkbaar van een vrouw van 80 die een kind baart.

bron: JBC, BBC

Onderwerpen