Laat die dure huidcrème met liposomen voortaan maar liggen. Spectroscopische tests bewijzen dat de bolletjes uit elkaar vallen voordat ze diep in de huid zijn gedrongen. Dat ze actieve stoffen door die huid heen sluizen is dus een onzin-claim, melden onderzoekers van de University of Southern Denmark.

Het is lang niet voor het eerst dat iemand beweert dat liposomen veel te instabiel zijn voor het beoogde doel. Maar het is wel voor het eerst dat de ongeschiktheid keihard wordt bewezen. Eerder onderzoek liet de mogelijkheid open dat het wèl zou werken.

In het Journal of Investigative Dermatology beschrijven Luis Bagatolli en collega’s experimenten met liposomen waarin ze twee fluorescerende kleurstoffen tegelijk hadden verwerkt: een hydrofiele in het inwendige en een amfifiele in de lipide bilaag. Die bolletjes brachten ze aan op de huid waarna ze met raster image correlation spectroscopy (RICS) de kleurstoffen volgden.

Als de liposomen heel zouden blijven, dan zouden beide kleurstoffen in exact hetzelfde tempo door de huid moeten duiken. Dat doen ze dus niet. Bewijs geleverd: de liposomen blijven niet heel en je kunt hun inhoud net zo goed rechtstreeks door de crème mengen.

Waarbij Bagatolli aantekent dat de menselijke huid niet voor niets is ontworpen om vreemde stoffen buiten te houden.

bron: University of Southern Denmark

Onderwerpen