Philips Research bouwt elektronische pil tegen darmkwalen

Onderzoekers van Philips Research hebben een capsule ontwikkeld die geneesmiddelen kan afleveren op een vooraf te bepalen locatie in het maagdarmkanaal. De ‘iPill’ zou inzetbaar moeten zijn bij de bestrijding van aandoeningen als darmkanker, colitis en de ziekte van Crohn.

De iPill bouwt voort op de ‘camerapillen’ die zeven jaar geleden werden geïntroduceerd als patiëntvriendelijk alternatief voor colonoscopie. Hij is net zo groot (26 mm lang, 11 mm diameter) maar bevat in plaats van een camera een vloeistofreservoir en een microprocessorgestuurd miniatuurpompje.

Voor de plaatsbepaling maakt hij gebruik van de natuurlijke pH-gradiënt in de darmen. De maag bevat sterk (maag-)zuur, de darmen worden steeds basischer naarmate je verder bij de maag vandaan komt. De iPill bevat een pH-sensor om dat te meten. Aan de hand van die zuurgraad, gecombineerd met de te verwachten doorlooptijd, wordt de elektronica zó ingesteld dat de pomp op het gewenste moment begint te draaien.

Is die pH-bepaling niet nauwkeurig genoeg, dan kun je het juiste moment ook bepalen door de pil in de gaten te houden met externe imaging-apparatuur, bijvoorbeeld een MRI-scanner. Via een draadloze RF-zender en -ontvanger is de microprocessor van buitenaf te sturen.

Naast dit alles is het de Philips-technici ook nog gelukt om er een temperatuursensor in te stoppen, mocht daar behoefte aan zijn.

Volgens Philips is het huidige concept van de pil geschikt voor serieproductie, maar voorlopig bestaan er alleen prototypes van. In vitro werken ze alvast. Over eventuele klinische tests is nog niets bekend.

bron: Philips

Onderwerpen