Eerste stap naar kleinste inkjetprinter ter wereld

Drie koolstofnanobuisjes met verschillende diameters vormen samen een van de simpelste nanomotortjes die je kunt verzinnen. Je kunt hem ook gebruiken als nano-doseerpompje, zo stelt Colin Lambert (Lancaster University) binnenkort in Physical Review Letters.

Lambert heeft het motortje alleen op de computer gesimuleerd. Zijn collegawetenschapper Adrian Bachtold (Institut Catalàn de Nanotecnologia, Barcelona) wil als eerste proberen er eentje te bouwen.

Van de drie benodigde nanobuisjes dient de langste en dunste als rotor. De andere twee schuif je over de uiteinden en voorzie je van elektrische aansluitingen. Laat je er een (gelijk-)stroom doorheen lopen, dan zou volgens de simulaties het middelste buisje moeten gaan draaien. Dat zou moeten komen doordat de elektronen een spiraalvormig pad door het buisje volgen en daarbij dat buisje de andere kant op duwen.

Lambert denkt de motortjes te gebruiken als nanopompjes, die individuele atomen en moleculen kunnen verplaatsen. Zelf spreekt hij in dit verband van een ‘inkjetprinter op nanoschaal’. Maar je zou er ook een soort telraam van kunnen maken dat atomen heen en weer schuift. Volgens Lambert zou dat een factor 10 kleiner uitvallen dan de huidige geheugencomponenten.

bron: NewScientist.com

Onderwerpen